Ekonomi

Banka EFT ücretleri

Google News

Bankalar çeşitli yollar ile kazanç elde ederler. İhtiyaç sahipleri, ihtiyaçlarını gidermek için bankaya başvururlar. Örneğin kredi çeken bir kişi bankaya faiz öder. Tasarruf sahibi olan kişi ise bankadan para alır.

Örneğin elindeki tasarrufunu bankaya vadeli hesap açtırmak sureti ile yatırır. Bu durumda bankadan para alır. İşte tam bu noktada banka bu iki kişi arasında bir nevi aracı konumda bulunur ve kazanç elde eder. Bankaların bunun dışında kazanç elde ettikleri bir diğer işlem ise para transferleridir. Yapılan EFT, havale işlemlerinden kesilen masraf kalemleri bankalara kar olarak kalmaktadır.

Para Transferi çeşitleri

EFT; bir müşterinin bir bankadan başka bir bankaya kendi hesabına veya başka bir hesaba para göndermesi suretiyle gerçekleşen para transferidir. Havale ise müşterinin aynı bankadaki hesaplara para göndermesidir. Yani A şahsı, X bankasından Y bankasına para gönderir ise EFT yapmış olur. X şahsı A bankasından aynı bankanın başka bir müşterisine para gönderir ise bu havale olur.

Para transferlerinin bir diğer ögesi ise virmandır. Virman ise aynı kişinin aynı banka hesapları arasında yaptığı para aktarım işlemidir.

EFT masrafı ne demektir?

Bankalar genel olarak kendi bünyesi dahilinde yapılan para transferlerinden masraf kesintisi yapmaz. Ancak EFT gibi başka bankalara yapılan işlemlerden masraf alır. Almayan bazı bankalar olmakla birlikte alan banka sayısı çoğunluktadır.

EFT masrafı kendi bankasından başka bankaya para göndermek isteyen kişinin hesabından kesilen masraf kalemidir. Örneğin 500 TL EFT yapmak isteyen kişi bankanın belirlediği 30 TL EFT ücretini ödemek zorundadır. Müşterinin bu durumu göz önünde bulundurarak hesapta 530 TL para tutması gerekir. Aksi taktirde 30 TL’lik masraf ana para içinden kesilerek transfer edilmek istenen tutar 470 TL’ye düşer.

Bankaların EFT Saatleri
İlginizi Çekebilir Bankaların EFT Saatleri

Bankaların EFT Ücretleri

Her banka kendi anlaşması doğrultusunda farklı EFT masraf kesintisi yapma hakkına sahiptir. Aşağıda bazı bankaların şubeden yapılan EFT işlemi üzerinden aldığı masraf tutarları belirtilmiştir:

  • İş Bankası: 70 TL
  • Teb: 54 TL
  • Vakıfbank: 70 TL
  • Akbank: 75 TL
  • Garanti BBVA: 75 TL
  • Deniz Bank: –
  • Ziraat Bankası: –
  • Finans Bank: –
  • Halk Bank: –

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu