Ekonomi

EFT Nedir? EFT Nasıl Yapılır?

Google News

Memurdan özel sektör çalışanına, emeklisinden öğrencisine hemen hemen hepimiz bankacılık işlemlerini aktif olarak kullanıyoruz. Maaşımızı almak, fatura ödemek, harç – burs veya kredi ödemeleri gibi birçok işlem bankalar tarafından yapılıyor. Bunların dışında en çok kullanılan bankacılık işlemlerinden biri de Havale veya EFT yöntemi ile gerçekleştirilen para transferi.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hayatımıza son yıllarda girmiş olan internet bankacılığı ve mobil bankacılık da bu işlemleri daha aktif olarak kullanmamızı sağlayan etkenler arasında. Artık bir çoğumuz fatura ödemesi, cep lira yükleme, para gönderme ve alma gibi işlemleri oturduğumuz yerden yapabilir hale geldik.

Para transferi işlemleri

Bankalar aracılığı ile gerçekleştirilen para transferi işlemleri EFT ve Havale şeklinde farklılık gösteriyor. EFT ve havale arasındaki farklar, EFT işlem ücretleri, EFT hangi işlemlerde kullanılır ve EFT yapmak için hangi adımları izlemeniz gerekiyor detaylarıyla ele aldık. İşte tüm merak edilen yönleriyle EFT işlemleri.

EFT nedir?

Elektronik Fon Transferi kelimelerinin kısaltması olan EFT, bir vadesiz banka hesabından başka bir bankada bulunan vadesiz hesaba para transfer edilmesini sağlayan bankacılık işlemidir.

Örneğin; A bankasında bulunan bir hesabınızdaki parayı B bankasındaki hesabınıza veya farklı bir bankada hesabı bulunan farklı bir kişiye para gönderimi yapmanız için EFT işlemi yapılmaktadır. Yani farklı bankalar arasında yapılan işlem EFT işlemi ile gerçekleştirilir. EFT yöntemi ile para transferinin nasıl yapıldığına bakacak olursak;

EFT nasıl yapılır?

EFT işlemi ATM, banka, internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden farklı şekillerde yapılabilmektedir. IBAN numarası ile transfer, hesap numarası ve şube kodu girerek veya buna benzer yöntemlerle EFT yapılabiliyor. En çok tercih edilen ve en pratik EFT yöntemi IBAN numarası ile yapılan yöntemdir. IBAN numarası ile bir hesaba para göndermek için o hesaba ait kişinin Adı – Soyadı bilgilerinin de sizde bulunması gerekir.

Eğer alıcı IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) elinizde mevcut ise bankadan veya internet üzerinden transfer yapabilirsiniz. Mobil veya internet bankacılığı üzerinden gönderim yapmak için “Para Transferi > EFT > IBAN ile gönder” adımının ardından alıcı Adı ve Soyadını girin, göndereceğiniz tutarı ve açıklamayı yazarak gönderin.

EFT gönderiminde dikkat edilmesi gereken en önemli kural, yapılan işlemlerin sadece mesai saatleri içerisinde yapıldığıdır. Hafta sonu veya saat 16:00’dan sonra yapılan EFT’ler bir sonraki iş gününde karşı tarafın hesabına geçmektedir.

EFT ile sadece yurt içindeki vadesiz hesaplara ve Türk Lirası cinsinden para transferi yapılır.

EFT ile Havale arasındaki fark

Banka hesap numaraları arasında para transferi yaparken en çok karıştırılan ve merak edilen konulardan biri de EFT ve Havale arasındaki farktır. Her ikisi de farklı bir işlem türü olan bu terimlerin arasındaki farkı ve detaylarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Aynı bankadaki başka bir hesaba para gönderme işlemine havale denir.
  • Farklı bankadaki başka bir hesaba para gönderme işlemine EFT denir.
  • Havale her gün, her saat yapılır
  • EFT sadece mesai saatleri içerisinde yapılır. (Mesai saati dışında yapılan transfer işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçer)
Bankaların EFT Saatleri
İlginizi Çekebilir Bankaların EFT Saatleri

EFT ücretleri

Güncel EFT ücretlerinde her bankanın işlem ücreti farklılık gösterebilmektedir. EFT ücreti göndericinin vadesiz hesabından tahsil edilir. Maaş hesabı ve benzeri durumlarda bankaların sağladığı ayrıcalıklarla ücretsiz EFT işlemi de gerçekleşmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu