Yaşam

Hamilelikte doğru ve sağlıklı beslenme

Google News

Her anne adayı hamile kaldığı andan itibaren yediklerine dikkat eder. Zararlı besinlerden kaçınır ve bebek için yararlı gıdalar tüketmeye başlar. Peki, anne ve bebeği için yararlı besinler nelerdir? Bebeğin gelişimi için nelere dikkat etmeliyiz? Aldığımız gıdaları nasıl tüketmeliyiz? Besinlerin temizliğine nasıl özen göstermeliyiz? Gebelikte almamız gereken gıdalar nelerdir?

İçindekiler

Gebelikte beslenme

Anne adayı hamile kaldığını öğrendiği andan itibaren beslenme alışkanlığına dikkat etmelidir. Çift canlıyım deyip iki kişilik yeme yanlışına düşmemelidir. Doğru ve dengeli beslenmesine özen göstermeli, yeme zevklerini değiştirmeden taze sebze ve meyve tüketimine özen göstermeli, doğal ve dengeli beslenmelidir. Bu sürece sadece hamilelik süresince değil, gebelikten sonra da dikkat etmelidir.

Hamilelikte nasıl beslenilmeli?

Gebelikte protein ihtiyacı normale göre artmaktadır. Protein ihtiyacını bitkisel ve hayvansal gıdalardan karşılayabilirler. Çünkü hayvansal gıdalar hamile olan annelerde gebeliği süresince yararlı olabilecek demir, B6 gibi vitaminler bakımından zengin besinlerdir. Hayvansal olarak sadece et tüketimi akla gelmemeli, hayvandan elde ettiğimiz tam yağlı süt, peynir, yoğurt gibi gıdaları da dengeli bir şekilde tüketmelidirler. Yine balık da yararlı olan tüketilmesi şiddetle tavsiye edilen gıdalardan biridir, içinde bulunan A ve D vitaminleri B6, B12 vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Bunların yanında kalsiyum desteğine de ihtiyaç duyacaktır. Bu ihtiyacı ise süt ve süt ürünleri, balık yeşil sebzelerden rahatlıkla karşılayabilirler. Kalsiyum ihtiyacı 8. Haftadan itibaren bebeğin gelişimi için daha da artacaktır günde ortalama kalsiyum ihtiyacı 1200 mg’dir.

Folit asit kullanımı

Folik asit eksikliğine de dikkat etmek gerekir, folik asit eksikliği normal birey de kansızlığa neden olurken, gebelikte bebeğin omurga gelişimini olumsuz etkileyecektir.  Yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye gibi gıdalardan çok rahatlıkla karşılanabilmektedir.

Tabi ki gebelikte önceki yaşantınız gibi canınız abur cubur çekecektir. Kan şekeriniz düşecektir. Bu durumlarda yine hem sizin hem de bebeğiniz için yaralı besinler önerebiliriz.

Hurma: Lif kaynağı bakımından zengin yağ oranı düşük ve yoğun demir oranı ile anemi (kansızlık)  hastalığının doğal tedavisidir.

Hamile kalan birçok anneler fazla stres yapmaktadırlar, yediklerim bebeğimin sağlığını nasıl etkiler gibi kafalarında birçok soru işaretleri bulundurmaktadır. Ancak bu kadar telaşa mahal vermeden rutin doktor kontrollerine giderek kendinizi ve bebeğinizi ihmal etmeden normal yaşantınıza devam etmelisiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu