Sağlık

Hamilelikte mide yanması neden olur ve nasıl geçer?

Google News

Mide yanması; sıvı asit dengesi bozuklukları veya mide katmanlarında oluşan hasarlar sonrası oluşan karnın üst bölümünde oluşan ağrı, acılık şeklinde tarif edilebilen bir durumdur. Yenilen yiyeceklerin acılı, baharatlı, salçalı olması gibi dış etmenlerden etkilenebildiği gibi, aynı zamanda kullanılan ilaçlar, stres veya hormon dengesi gibi birçok farklı faktör sonucu da ortaya çıkabilmektedir.

Günümüzde gebe olmayan birçok insanın da yaşadığı bir sorun olsa da, hamilelik döneminde karşımıza çıkan tanı ve tedavideki kısıtlamalar karşımıza daha büyük bir sorun olarak çıkmasına neden olmaktadır. Peki, Mide yanması neden olur? Mide yanması nasıl geçer? Mide yanması ilacı ve gebelikte mide yanmasının tedavisi için merak edilenlere gelin birlikte bakalım…

Hamilelikte mide yanmasını artırıcı nedenler nelerdir?

  • Değişen hormonlar ve bunların sonucu ortaya çıkan vücudun tepkileri
  • Değişen mide asit salgı düzeyi
  • Stres
  • Gebelikle beraber ortaya çıkan bulantı (özellikle ilk 3 ay) ve beslenme bozuklukları
  • Rahimin büyümesi ve karın içi organları zamanla yukarı doğru itmesi
  • Destek amaçlı olarak başlanan bazı ilaçlar (demir ilacı gibi)

Tanı ve tedavide karşımıza çıkan zorluklar

Mide yanması; ülser, gastrit, yemek borusuna mideden sıvı kaçması veya safra kesesi ve yollarında tıkanıklık ve darlığa yol açan hastalıklar sonucu gelişebilmektedir. Tanı ve tedavide çağdaş yöntemler oldukça başarılı ve etkindir. Hamile hastalarda ise öncelikle radyasyon alınma riski nedeniyle film, tomografi gibi yöntemler kısıtlanmaktadır.

Oldukça faydalı olan girişimsel yöntemler ise gebeliğin son dönemlerinde erken doğum riski nedeniyle yasaktır, erken dönemlerde tıbbi olarak yapılabilse de genelde hastalar bunu kabul etmemektedir. Diğer bir kısıtlama ise oldukça etkin olan birçok ilacın gebelerde kullanılamamasıdır.

Hamilelikte doğru ve sağlıklı beslenme
İlginizi Çekebilir Hamilelikte doğru ve sağlıklı beslenme

Hamilelikte mide yanması tedavisi

Sık görülen ve bazen gebelerin hastane hastane dolaşmasına dahi neden olan bu problemle mücadele; riskli olmayan bazı ilaçlar yanında, bazı alışkanlıklarımı ve beslenme davranışlarımızı değiştirmemizi gerektirmektedir.

Bu yöntemler;

  • Acılı, yağlı, baharatlı, bol salçalı yiyeceklerden uzak durulması
  • Zaten değişen duygusal durumla zor günler geçiren ve uyumda güçlük çeken hamilenin diğer streslerden uzak durması ve çevresi tarafından desteklenmesi
  • Özellikle ilk aylarda sık görülen bulantı ve beslenme bozukluğu ile doktor desteği alınarak mücadele edilmesi
  • Yastık yüksekliğinin bir miktar artırılması
  • Düzenli yürüyüş yapılması ve hala şikayetleriniz devam ediyorsa uzman desteği alınmasıdır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu