Güncel

Metro ile Tramvay Arasındaki Fark

Google News

Günlük yaşantımızda işten eve, evden işe koşturup duruyoruz, hele birde toplu taşıma araçlarını kullanıyorsak işimiz daha da zorlaşıyor. Peki, bindiğimiz toplu taşıma araçları arasındaki farkları biliyor muyuz? Binerken veya birine tarif ederken aklımıza zaman zaman tramvay ve metro araçları arasındaki fark nedir diye gelir. Sizler için derleyip topladığımız bu haberimizde metro ve tramvay araçları arasındaki farkı aktaracağız.

Metro nedir?

metro

Genellikle nüfus yoğunluğu fazla olan büyük şehirlerde kurulan ve şehir merkezine hızlı şekilde banliyölere bağlayan elektrikli yer altı trenidir. Çift hat üzerinde hareket etmesi ve çok sayıda vagon kullanabilmesi bakımından yüksek hıza ulaşabilme özelliği sağlamaktadır.

Metro hakkında kısa bilgi verecek olursak metro, dünyada ilk olarak 1863’te Londra’da kurulmuştur. Metro hatları İstanbul‘da toplu ulaşımın büyük bir bölümünün ihtiyacını karşılamaktadır.

Tramvay nedir?

tramvay

Hafif raylı sistem olarak da bilinen tramvay nedir, ilk olarak nerede kullanılmıştır detaylarıyla ele aldık. Şehir içinde yere döşenmiş raylar üstünde hareket eden at ile çekilir taşıt aracıdır. İlk defa 1776 yılında İngiltere’de kömür nakliyatı için döşenen yolda işletilen ilkel tramvay zamanla evrimleşip  elektrikle çalışan, dünyanın büyük şehirlerinde kullanılan şehir içi taşıtlarından biri olmuştur. Türkiye’de İzmir ve İstanbul’da tramvay işletmesi kurulmuş, İzmir’de olanları atla çekilirdi. İstanbul’da bulunanları da elektrikli tramvaylar halinde bulunmaktaydı. İstanbul’da tramvaylar, 1961 yılında kaldırılmış ve yalnız Anadolu yakasında işletilmesine devam edilmesi kararı alınmıştır.

Metro ve Tramvay arasındaki fark nedir?

Bu araçların özelliklerini birbirinden ayırmak oldukça zordur. Halk arasında “Metro yerin altından gider, Tramvay ise üzerinden” şeklinde bir bilgi dolaşsa da aslında hatlar incelendiğinde tramvayın bazı bölgelerde yer altından gittiğini, metronun da sadece yeraltı ile sınırlı kalmayıp yer üstünde de gittiğini görmek mümkün.

Bu yüzden Metro tamamen yer altındadır sözü çokta geçerli değildir, yüzeyde de gidebilir. Bu ikisi arasındaki farklar yer altı ve yer üstünde gitme muhabbeti değildir.

Asıl konu ağırlıktır, tamamıyla yer altında hafif raylı sistemler olabileceği gibi yer üstünde de ağır raylı sistemler olabilir. Burada ayıracağımız faktör; peron uzunlukları, yolcu kapasitesi ve istasyonlar arasındaki uzunluklar‘dır.

Başlıklara baktığımızda aslında birbirinden ayırabileceğimiz başlık yoktur. Asıl ayıracağımız nokta, hafif raylı sistem ve ağır raylı sistemdir. Asıl aradaki fark ise ağırlıktır. Buna göre ise ağır raylı sisteme metro, hafif raylı sisteme ise tramvay denir.

İstanbul’da kullanılan hatlar

Metro Hatları

  • M1A – Yenikapı – Atatürk Havalimanı Metro Hattı
  • M1B – Yenikapı – Kirazlı Metro Hattı
  • M2 – Yenikapı – Hacıosman Metro Hattı
  • M3 – Kirazlı – Olimpiyat-Başakşehir Metro Hattı
  • M4 – Kadıköy – Tavşantepe Metro Hattı
  • M5 – Üsküdar – Yamanevler Metro Hattı
  • M6 – Levent – Boğaziçi Ü./Hisarüstü Metro Hattı

Tramvay Hatları

  • T1 – Kabataş – Bağcılar Tramvay Hattı
  • T3 – Kadıköy – Moda Tramvay Hattı
  • T4 – Topkapı – Mescid-i Selam Tramvay Hattı

Füniküler Hatları

  • F1 – Taksim-Kabataş Füniküler Hattı

Teleferik Hatları

  • TF1 – Maçka-Taşkışla Teleferik Hattı
  • TF2 – Eyüpsultan – Piyer Loti Teleferik Hattı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu