SeyahatYaşam

İstanbul’un Semt İsimlerinin İlginç Hikayeleri

Google News

Birçok imparatorluklara ev sahipliği yapan İstanbul’un birbirinden değişik semt isimlerini ve hikayelerini sizler için araştırdık. Eminim sizde de İstanbul’u o tarih kokan semtlerini gezerken farklı uygular içine giriyorsunuz. Bu isimler bize geçmişi atalarımızı hatırlatıyor, yaşanmışlıkları ve tarihi… İşte medeniyetlerin en güzel şehri olan İstanbul’un semt isimlerinin hikayeleri.

İstanbul’un semt isimleri nereden geliyor?

129 Ülkenin Nüfusundan Daha Büyük Şehir: İstanbul
İlginizi Çekebilir 129 Ülkenin Nüfusundan Daha Büyük Şehir: İstanbul

Cihangir

Kanuni Sultan Süleyman çok sevdiği oğlu Cihangir anısına burada bir Cami yaptırmış ve semt ismini de bu Cami’den almıştır.

Bebek

Fatih Sultan Mehmet buranın muhafazası için bir komutan göndermiştir. Gönderdiği bu komutanın lakabı bebek olduğundan buraya onun ismi ile anılmıştır ve böyle kalmıştır.

Bağlarbaşı

Eskiden burası bir Ermeni manastırına ait bağların bulunması nedeniyle buraya Bağlarbaşı denmiştir.

Bağlarbaşı, Üsküdar sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bağlarbaşı ayrıca Gaziosmanpaşa’da bir mahalle, Ankara’da ise bir ilçe adıdır.

Belgrat Ormanı

Kanuni Sultan Süleyman döneminde verilmiş Belgrad Köyü’den alır. Eskiden bu köy Sırp tutsaklarının getirilmesiyle kurulmuştur.

Beyoğlu

Bu semt adında çeşitli söylentiler bulunmaktadır. İlki Fatih’in Trabzon Rum imparatorluğuna son vermesinden sonra kral ailesinden Prens Aleksisos Kommenos buraya yerleştirilmesinden dolayı diğeri Kanuni döneminde burada oturan Venedik elçisinden dolayı verildiği söylenmekte. O dönemde yapılan yazışmalarda elçiye Beyoğlu denmektedir.

Emirgan

IV. Murad, Revan Kalesini çarpışmadan kendisine veren Safevi valisi Emirgüneoğlu’na bağışlamıştır ve Emirgünaoğlu buraya bir konak yaptırmıştır. Emirgan ise ismini bundan almıştır.

Okmeydanı

İstanbul’un fethi sırasında Fatih’in otağ kurduğu yerdir. Fatih sınırları belirlemek için 19 sınır taşı ile Tekke-i Trendezan (Okçular Tekkesi) yaptırmış ve burası Okmeydanı olarak anılmaya başlamıştır.

Taksim

İsmini 19. yy’da su dağıtım şebekesinden almıştır. İstanbul’un en işlek semtlerinden biridir.

Caddebostan

Semtin eski adı Cadı Bostan, Cemal Paşa bu bostanları satın almış ve buraya köşk yaptırmış. Cemal Paşa buraya yerleşince ismi Caddebostan’a dönüştürülmüş.

Ayaspaşa

Kanuni döneminde sadrazamlık yapan Ayas Paşa buraya bahçeli bir konak yaptırmış. Semtin adını buradan aldığı söylenmektedir.

İstanbul’un hangi ilçesinde en çok nereli var?
İlginizi Çekebilir İstanbul’un hangi ilçesinde en çok nereli var?

Edirnekapı

Osmanlı döneminde Edirne karayolunun başlangıç yeri olduğundan bu ismi almıştır.

Eminönü

Fatih döneminde burada kurulan gümrük emirliğinden sebep zamanla Eminönü olarak anılmaya başlamıştır.

Fatih

Avrupa yakasındadır. Semt ismini Fevzipaşa caddesi üzerinde bulunan Fatih külliyesinden almıştır.

Horhor

Fatih ilçesinde bir mahalledir. Adını burada bulunan Horhor çeşmesinden alır. Bir rivayete göre Fatih Sultan Mehmet burada gezerken yer altından sesler duyar ve çevresindekilere buraya çeşme yapın der, altından hor hor su sesi geliyor der. Çeşme yapılır ve adını Horhor koyarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu