Sağlık

Mide bulantısı neden olur, nasıl geçer?

Google News

Mide bulantısı durumu, hemen hemen her insanın, yaş grubundan insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bazı zamanlar gelip geçici bir şikâyet olmakla birlikte kimi zaman bir hastalık belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Mide bulantısı, insanlara aşırı rahatsızlık veren çoğunlukla istifra etmekle devam eden ve şiddeti değişebilen bir rahatsızlıktır.

Mide bulantısı, vücuttaki farklı mekanizmalardan kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle, bu duruma bir mide rahatsızlığı şeklinde yaklaşılamamaktadır çünkü gastroenteroloji, jinekoloji, psikiyatri, nöroloji, kulak burun boğaz ve dâhiliye branşlarının ortak ilgi alanıdır. Tüm bu bilgiler ışığında, mide bulantısı ciddiye alınması gereken vücut tepkileri arasındadır ve uzman doktor danışmanlığı alınmalıdır.

Mide bulantısı neden olur?

Genel olarak, mide bulantısı şikayeti yaşayan kişilerde ilk olarak, mide hastalıkları, gıda zehirlenmesi, bağırsak ve mide enfeksiyonu, gastrit, gebelik, anksiyete, tansiyon hastalıkları, şeker hastalığı, migren, iç kulak hastalıkları, beyin tümörü, reflü, gıda zehirlenmesi ve çölyak hastalığı gibi hastalıklardan şüphelenilir.

Mide bulantısı, beraberinde yaşanan başka rahatsızlıkların da görülmesiyle ciddiyet kazanmaktadır. Eğer mide bulantısı ile beraber şiddetli göğüs ağrısı, yüksek ateş, nefes alışverişinde zorluk ya da düzensizlik, görme bozuklukları, bayılma, akıl karışıklığı, ishal ve karın ağrıları görülüyor ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

sağlık doktor

Mide bulantısı nasıl geçer?

Mide bulantısı rahatsızlığı hemen hemen herkesin başına gelen bir durumdur ve çoğunlukla ciddiyeti olmayan geçici bir şikâyettir. Herhangi bir hastalığın habercisi olmayan bu şikâyetleri hafifletmenin ve geçirmenin farklı yöntemleri bulunmaktadır.

Mide bulantısı hissedildiğinde:

  • Açık bir alanda, derin nefes alıp verin ve bunu bir süre tekrarlayın. Temiz ve açık bir havada nefes almak rahatlama sağlayacaktır.
  • Mide bulantısı esnasında sırt üstü bir şekilde uzanarak dinlenmek, bulantının hafiflemesini sağlayacaktır.
  • Mide bulantısı esnasında, içinde bulunulan ortamda kötü kokuların var olması bulantıyı arttıracaktır. Bu nedenle o alandan uzaklaşılmalı ve baskın kokulu ortamlara girilmemelidir.
  • Gıda zehirlenmesine karşı, mide bulantısı başlamadan önce bir şeyler yenilip içildi ise bunlara dikkat edilmelidir ve kuşkulanılan durumda hemen doktora başvurulmalıdır. Özellikle, mide bulantısı dışarıda yenen bir yemek sonrasında gelişiyor ise gıda zehirlenmesi yaşıyor olabileceğiniz göz önüne alınmalıdır.
  • Nane ve limon, papatya gibi mideyi rahatlatan ve mideye iyi gelen bitki çayları tüketilmelidir.
  • Mide bulantısı sonrası, ağır ve yağlı yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
  • Yemek yedikten sonra başlayan mide bulantıları reflüyü işaret edebilir. Bu nedenle, yemek yendikten sonra en az yarım saatlik süre içerisinde yatılmaz; bu reflüyü tetikleyecektir.
  • Mide bulantısı beraberinde kusmayı da getirdi ise, vücudunuz aşırı su kaybına uğramış olacaktır. Bu sebeple, su tüketimini arttırmak gerekmektedir. Fakat bu tüketim bir anda değil, yavas yavas yapılmalıdır.
  • Mide bulantısı eğer araç tutması sonucu gelişiyor ise tuzlu yiyecekler bulantıyı batırmaya yardımcı olacaktır.
  • Zencefil çayı içmek mideyi rahatlatır ve bulantı şikâyetlerini hafifletir. Kendisini araç tutan insanlara ve hamilelere zencefil çayı içmesi önerilir. Zencefil çayı hazırlamak için; bir tutam taze zencefil rendelenir ve 2 su bardağı kadar bir su içinde 5 dakika boyunca kaynatılır. Daha sonra süzülerek içilir ve günde en fazla üç bardak içilmesi önerilir.
  • Elma lifli yapısı nedeni ile sağlık için yararlı gıdalar arasında yer almaktadır. Mide bulantısı durumlarında elma tüketmek mideye iyi gelecektir fakat elma tüketimi aşırıya kaçmadan yapılmalıdır.
  • Limon, nane ile birlikte bitki çayı yapılıp içilebildiği gibi, mide bulantılarında bir bardak suyun içine sıkılıp içildiğinde de rahatlatıcı bir etki göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu