BilimDünya

Okyanusun Katmanları

Google News

Okyanuslar dünya üzerindeki en gizemli ve en ürpertici yerlerden biridir. Okyanusların gizemli oluşunun karşısında bilim de hızla ilerleyerek okyanus hakkında merak edilenleri insanların bilgisine sunuyor. Bilim o kadar ilerledi ki okyanusun merak edilen 5 katmanı hakkında birçok bilgiyi öğrenmemizi sağladı. Bizler de Blog Artı olarak okyanuslar ve okyanusun katmanları hakkında merak edilenleri ele aldık.

Her okyanusun kendine has özelliklere sahip farklı katmanları bulunur. Katmanların büyük bir kısmı okyanusun oluştuğu yüzey katmanından henüz keşfedilmemiş en derin katmanına kadar devam etmektedir. Okyanusların derin katmanı son derece yüksek basınca sahip olsa da teknolojideki ilerlemelerle bilim insanları bu derin noktaların da keşfedileceğinden umutlular.

Peki, okyanusun katmanları nelerdir? Hangi katmanda neler bulunur? Okyanusun kaç katmanı vardır? Bu katmanlarla ilgili merak edilenleri ele aldığımız konunun detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

1. Güneş Işığı Bölgesi (Epipelajik Bölge)

Okyanusun yüzey tabakası ile 656 feet arasında değişen güneş ışığı bölgesidir. Yüzeye yakın olması nedeniyle bol miktarda ışık ve ısı bulunan bu bölgede basınç en az seviyededir. Bu bölgede insan yaşamının bir parçası olan deniz taşımacılığı ve balıkçılık faaliyetleri gerçekleştirile bilmektedir.

2. Alacakaranlık Bölgesi (Mezopelajik Bölge)

Orta su bölgesi veya alacakaranlık bölgesi olarak bilinen bu bölge Mezopelajik olarak da adlandırılır. İlk bölümde belirttiğimiz okyanusun 656 feet ile 3.281 feet aralığında yer alan bölgesidir. Okyanusun bu bölgesi kılıçbalığı, yılan balığı gibi deniz canlılarına ev sahipliği yapar. İlk alandaki bölgeye nazaran güneş ışınlarından biraz daha uzakta kalan bu bölgede soluk güneş ışınları nüfuz eder.

3. Karanlık Bölge (Bathypelagic Bölge)

Gece Yarısı Bölgesi olarak da adlandırılan bu bölge okyanusun 3.281 feet ile 12.124 feet aralığında yer almaktadır. Okyanusun orta katmanı da diyebileceğimiz karanlık bölgede farklı türlerde deniz canlıları görülebilir. Bu bölgedeki basınç her bir kare için 5.858 IB’ye ulaşmaktadır. Okyanusun bu katmanında yaşayan canlılar yetersiz güneş ışığı nedeniyle siyah veya kırmızıdır.

4. Uçurum Bölgesi (Abisopelajik Bölge)

Okyanusun 13.124 feet ile 19.686 feet aralığında bulunan bölge, hadalpelajik tabakanın bir üzerinde bulunur. Dipsiz bölge olarak da bilinen bu bölge ısı olarak donma noktasına yakındır ve doğal ışık yoktur. Ayrıca yukarıda bulunan suyun ağırlığına bağlı olarak basınç oldukça yüksektir. Okyanusun bu bölgesinde yaşayan deniz canlıları da bulunmaktadır. Bunlar; deniz yıldızı, mürekkep ve omurgasızlar olarak sıralanabilir.

5. Siper (Hadalpelajik Bölge)

Açmalar olarak da adlandırılan bu bölge okyanusun en derindeki bilinen noktasıdır. 19.686 feet ile 36.100 feet arasında bir büyüklüğe sahiptir. Okyanus derinliğindeki yapı bölgedeki oluşum ve vadilere bağlıdır. Bu bölgede yapılacak bilimsel araştırmalar için özel kitler ve gerekli birtakım hazırlık gereklidir. Doğal ışığın kesinlikle giremediği bu noktada denizyıldızı ve omurgasız deniz canlıları görmek mümkündür.

Deniz Suyunun Faydaları
İlginizi Çekebilir Deniz Suyunun Faydaları

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu