Sağlık

Polikistik Over Sendromu

Google News

Polikistik Over Sendromu (PCO), kadınların doğurganlık dönemine girmesi ile başlayabilen, yumurtalıklarda oluşan endokrin bir hastalıktır. Basit bir anlatımla, bu hastalığa neden olan hormonal bozukluklardır ve bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Günümüzde çoğu kadının yaşadığı bir hastalıktır ve oldukça yaygındır.

Östrojen ve progesteron hormonlarında meydana gelen dengesizlikler, kadınların yumurtalıklarında birden fazla ve küçük, iyi huylu kistlerin oluşmasına neden olur. Bu kistler, yumurtalığı çepeçevre sarar ve sperm tarafından döllenmesine engel olabilir. Halk arasında ‘kısırlık’ olarak algılanma sebebi de bu yüzdendir. Fakat PCO, tedavi edilebilen hastalıktır ve kısırlık değildir.

PCO’nun nedeni tam olarak bilinmemektedir, genetik geçişle olabileceği gibi yaşam tarzından ve çevresel faktörlerden de kaynaklanabilmektedir.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

PCOnun belirtileri oldukça fazladır. Ergenlik çağına girilmesinin ilk zamanlarından itibaren ortaya çıkabilir. Bu nedenle aşağıda sıralanan belirtilerden en az biri var ise, kişi bunu dikkate almalı ve bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

  • Normalden fazla tüylenme
  • Akne oluşumları
  • Adet düzensizliği
  • Ergenlik çağı içinde uzun süre regl olamama
  • Regl dışı kanamalar
  • Normalden fazla saç dökülmesi
  • Hamile kalamama
  • Kilo alma
  • Yoğun ve çok sancılı regl dönemi

Polikistik Over Sendromu Tedavisi

Polikistik Over Sendromu, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır fakat tedavi yöntemi, sendromu yaşayan hastanın yaşına ve özel durumlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu hastalıkta öncelikli olan durum; hastanın regl düzenini sağlamaktır ve bu amaçla hastaya hormon dengesinin sağlanması amacıyla tedavi uygulanır. En yaygın olan tedavi yöntemi ise doğum kontrol hapları ile olan tedavidir. Ayrıca, tedavi şekline büyük ölçüde yön veren; hastanın özel durumudur. Eğer hasta kilolu ya da aşırı kilolu ise tedaviye hastanın kilo kontrolünün sağlanması ile başlanır. Çünkü polikistik over sendromu tedavisinde aşırı kilolu olmak istenmeyen bir durumdur ve başka hastalıkların da tetikleyicidir.

PCO tedavisinde, doğal ve sağlıklı beslenmeye önem verilir. Aslında her insanın yapması gerektiği gibi, sağlıklı beslenmek ve spor yapmak bu hastalıkta oldukça önemlidir.

PCO’nun ilaç tedavisi ile geçmediği ve risk oluşturduğu vakalar da mevcuttur. Bu nedenle bu hastalığın tedavisinde ameliyat da gerekebilmektedir.

Polikistik Over Sendromu olan kadın hamile kalabilir mi?

Kendilerine polikistik over sendromu teşhisi konan kadınların aklına ilk gelen sorulardan biridir ‘’Bu hastalık hamile kalmama engel olur mu?, Kısır olur muyum?’’ Öncelikle belirtmek gerekir ki kısırlık ve polistiktik over sendromu birbirinden farklı teşhislerdir.

Polikistik over sendromu kadınlarda yaygın olan bir hastalık olmakla beraber tedavisi de mümkün bir hastalıktır ve hamile kalmanın önünde bir engel değildir. Pek çok kadın, polikistik over sendromu olduğu halde hiçbir tedavi uygulamadan hamile kalabilmektedir hatta polikistik over olduğunu bilmeden hamilelik yaşayan kadınlar da vardır. Fakat bu sendromun hamile kalmaya engel teşkil ettiği vakalar da mevcuttur. Hormonal dengeyi sağlamak amacıyla başlanan doğum kontrol hapları, tedavi için bir başlangıçtır ve hemen hemen her kadına uygulanır; regl düzeni sağlanmaya çalışılır. Hamile kalmayı planlayan kadınlarda ise tedavi farklılaşabilmektedir. Kimi kadınlara yumurtlamayı uyarıcı tedaviler de uygulanır ya da hamile kalmanın önünde engel olan insülin direnci problemine karşı, bu direnci kıracak ilaçlarla tedaviye devam edilir.

Tedavi edilmezse…

Polikistik over sendromu her ne kadar tedavisi mümkün bir hastalık olsa da önemsiz bir hastalıkmış gibi düşünülmemeli ve teşhis kondu ise bir an önce tedaviye başlanmalıdır. Çünkü, bu sendrom tedavi edilmez ise uzun vadede başka hastalıkların gelişmesine neden olabilir. İnsülin direnci, tip 2 diyabet, rahim kanseri ve kalp hastalıkları, tetiklenebilecek hastalıklardan bazılarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu