KitapListe

Mutlaka okunması gereken en iyi 12 şiir kitabı

Google News

Oldukça eski bir tarihe sahip olan  şiir, anlam olarak düz kelime anlamına ek olmak üzere ya da yerine anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türü olarak tanımlanmaktadır. Pastoral, Mesnevi, Dramatik, Didaktik, Lirik, Epik ve Modern şiir gibi türleri bulunan şiirler şairler ve yazarlar tarafından da farklı şekillerde tanımlanmıştır. Şiiri şairler şu şekilde tanımlar;

Yahya Kemal Beyatlı şiiri “Bildiğimiz musikiden farklı bir musiki” olarak tanımlarken, Cahit Sıtkı TarancıKelimelerle güzel şekiller kurma sanatıdır” şeklinde tanımlıyor. Ayrıca Ahmet Haşim şiiri “Söz ile musiki arasında olan fakat sözden ziyade musikiye yakın olan bir lisan” olarak, Necip Fazıl Kısakürek ise şiir için “Mutlak hakikati arama işidir” der.

Birkaç satıra sayfalar dolusu anlamlar sığdırabilen şiirler, anlamları çözebilen insanlar için vazgeçilmez bir tutkudur. Şiiri çözmek ve anlamaktan daha ileride ise şiirleri kaleme almaktır. Her şairin kendine has üslubu, tarzı olduğu gibi şiirin de kendi içerisinde şekil unsurları vardır.

En iyi şiir kitapları

Mutlaka okunması gereken en iyi şiir kitaplarını merak edenler en çok merak edilen ve önerilen listeyi oluşturduk! Necip Fazıl Kısakürek’ten Cahit Zarifoğlu‘na, Attila İlhan’dan Sezai Karakoç’a, Sabahattin Ali‘den milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a ve Turgut Uyar’dan Nazım Hikmet’e kadar en popüler 12 şiir kitabını ele aldık. Hala kütüphanenizde yer almıyorsa bu kitaplara öncelik vermenizi ve okumanızı özellikle tavsiye ediyoruz. İşte en çok okunan, en beğenilen ve mutlaka okumanız gereken şiir kitapları.

Çile – Necip Fazıl Kısakürek

Çile – Necip Fazıl Kısakürek

Çile, Necip Fazıl Kısakürek‘in şiirlerini topladığı bir kitaptır. Fransız edebiyatından ve Tekke edebiyatından izlerin bulunduğu bu şiir kitabı Necip Fazıl’ın madde ve ruh arasında kendi içinde yaşadığı buhranların sanatlı ve kanatlanıp uçtuğunu açıkça gözler önüne koymaktadır.

Ne bir hasret dinle, ne bir ah işit;
Bir yaprak ol, esen rüzgarlarla git…

Yedi Güzel Adam – Cahit Zarifoğlu

Yedi Güzel Adam – Cahit Zarifoğlu

Cahit Zarifoğlu‘nun Yedi Güzel Adam kitabı hakkında İsmet Özel şu ifadeleri kullanmıştır: Kendinden sonra yazmaya başlayan genç Müslüman şairlere, hangi özellikleriyle yol göstermiş olursa olsun, O’ndan sonrakiler, O’nda ders alınacak bir taraf bulacaklardır. Hem şiirin kendine mahsus kaliteleri bakımından, hem Müslüman bir şairin dünya hayatındaki temayülleri bakımından.

Evet hatırladım
Küçük, basit şeyler yetiyor kederlenmeye…
Ya mutluluğa?

‘Yedi Güzel Adam’ Kimdir?
İlginizi Çekebilir ‘Yedi Güzel Adam’ Kimdir?

Sevda Sözleri – Cemal Süreya

Cemal Süreya - Sevda Sözleri

Sevda Sözleri, Cemal Süreya‘nın 1984’te Uçurumda Açan ile birlikte, 1990’da toplu şiirlerle Can Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabıdır.

Bazen sadece yorgun oluyor insan. Ne küs, ne yalnız, ne de aşık…

Hasretinden Prangalar Eskittim – Ahmed Arif

Hasretinden Prangalar Eskittim – Ahmed Arif

Hasretinden Prangalar Eskittim, ilk kez 1968 yılında yayımlandı. O tarihten günümüze defalarca baskı yaptı. Birbirini takip eden birkaç kuşak sosyalist ve devrimcinin ellerinde, sözlerinde ve şarkılarındaydı. Birçok kişinin acı tatlı hatıralarında unutulmaz, özel bir yeri oldu. Ahmed Arif şiirleri bizce, hem şairin kendi kuşağının hem de ardından 68-78 kuşaklarının memleket ve halk sevgisini, isyancı ruhunu ve başkaldırı etiğini simgeliyor.

Monna Rosa – Sezai Karakoç

Monna Rosa – Sezai Karakoç

Yazıldıkları tarihte yarım kalmış olan Kader Yolu ve Kayboluş şiirleri ise, tamamlanarak, ilk kez bu kitapla yayınlanmış olmaktadır. Monna Rosa‘nın okunuşu Mona Roza şeklindedir.

Ellerin, ellerin ve parmakların
Bir nar çiçeğini eziyor gibi.
Ellerinden belli olur bir kadın,
Denizin dibinde geziyor gibi.

Otuz Beş Yaş – Cahit Sıtkı Tarancı

Otuz Beş Yaş – Cahit Sıtkı Tarancı

Otuz Beş Yaş, Cahit Sıtkı Tarancı‘nın 1946’da yayımlanan ikinci şiir kitabıdır. 1933-1946 döneminde yazılan şiirleri kapsayan bu eser, sonraki yıllarda en çok basılan şiir kitapları arasında yer almıştır.

Ne yardan geçilir, ne serden;
Korkuyorum bu gecelerden.

Ben Sana Mecburum – Attila İlhan

Ben Sana Mecburum – Attila İlhan

Attila İlhan şiirinin tek teması aşk değil elbette; bu kitapta beş bölümde topladığı şiirlerinde, dönemin siyasi havasını, çalkantılarını, gerilimi, direnişi, başkaldırıyı, imkansız aşkları ve özgürlük özlemini bulacaksınız.

Ben sana mecburum bilemezsin
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin

Üvercinka – Cemal Süreya

Üvercinka – Cemal Süreya

Üvercinka, Cemal Süreya‘nın 1958’de Yeditepe Yayınları tarafından yayımlanan ilk şiir kitabıdır. Kitabın ilk basımında şairin 1953-1957 yılları arasında yayımladığı şiirlerden sadece yirmi dokuzuna yer verilmişken sonraki basımlarda şiir sayısı artırılmıştır.

Safahat – Mehmet Akif Ersoy

Safahat – Mehmet Akif Ersoy

Safahat, Mehmet Âkif Ersoy‘un 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren eserdir. Eser, Türkiye’de en fazla okunan şiir ve fikir kitaplarındandır.

Bütün Şiirleri – Sabahattin Ali

Bütün Şiirleri – Sabahattin Ali

Aşkını candan duymuşum
Canım yoluna koymuşum
Tam dokuz yaşındaymışım
Dünyaya geldiğin zaman.

Kimbilir nasıl güzeldin,
Göklerden yere süzüldün
Benim alnıma yazıldın
Dünyaya geldiğin zaman.

Göğe Bakma Durağı – Turgut Uyar

Göğe Bakma Durağı - Turgut Uyar

İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım
Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından
Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar
Şu aranıp duran korkak ellerimi tut
Bu evleri atla bu evleri de bunları da
Göğe bakalım

Henüz Vakit Varken Gülüm – Nazım Hikmet

Henüz Vakit Varken Gülüm – Nazım Hikmet

Bu kitap, hem Türk şiirinde büyük bir çığır açmış, hem de modern dünya şiirinde Türkçeye yer açmış bu büyük şairle tanışmak için güzel bir buluşma yeri olması umuduyla hazırlandı.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar,

    Şiir kitabı önerileriniz için çok teşekkürler. Şiir okumayı roman okumaktan hep daha çok sevmişimdir, bu yüzden daha çok şiir kitabı bitiriyorum. Yeni şiir kitapları keşfetmeye çalışıyorum. İzninizle, ben de okuduğum şiir kitaplarını önerdiğim yazımı okumanız üzere sizinle paylaşmayı çok isterim: ebrubektasoglu.com/yazi/bir-solukta-okuyacaginiz-8-siir-kitabi-onerisi/

    Umuyorum sizin için faydalı olur,
    şiirle ve sağlıkla kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu