Ekonomi

Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır?

Google News

Aktif olarak bankacılık sektörünü yakından kullananların sıklıkla yaptığı işlemlerden biri de havale ile para transferidir. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık, banka üzerinden veya PTT yolu ile para gönderimi yani havale işlemi yapılabiliyor.

Havale veya EFT yöntemi ile para transferi yapabileceğiniz iki farklı seçenek bulunuyor. Aynı bankadaki başka bir hesaba para göndermek için havale, farklı bankadaki herhangi bir hesaba para göndermek için ise EFT işlemi yapılıyor. EFT konusunu daha önce kaleme almıştık (EFT Nedir?), bu kez de havale yapmak ile ilgili merak edenleri kaleme aldık. Havale nedir, ne değildir? Havale nasıl yapılır? Havale yaparken dikkat edilecek hususlar, havale çeşitleri ve güncel havale ücretlerine gelin birlikte bakalım.

 Havale nedir?

Yurt içinde veya yurt dışındaki bir alıcıya para gönderilmesi işlemine havale denir. Havale yapabilmek için karşı tarafın hesabının da aynı bankada olması şartı bulunmaktadır. EFT işlemine göre daha masrafsız ve daha az kesinti yapan havale işlemi, günün her saati, haftanın her günü yapılmaktadır.

Havale çeşitleri

Genelde en sık kullanılan iki farklı havale çeşidi bulunmaktadır. Banka aracılığıyla para gönderme işlemi Banka havalesi, PTT aracılığıyla yapılan para transferi işlemine ise PTT havalesi denir.

Banka havalesi, mesai saatleri içinde havale talimatı iletilerek yapılabildiği gibi ATM, internet bankacılığı veya mobil bankacılık üzerinden de gerçekleştirilebilir.

Şube yoluyla gönderilen paralar alıcının hesabına aynı gün içerisinde geçer.  ATM, internet bankacılığı ve mobil bankacılık  üzerinden gönderilen havale tutarları alıcının hesabına  tatil günleri de dahil olmak üzere anında yansımaktadır.

Havale nasıl yapılır?

Havale yaparken alıcı hesabının da aynı bankada bir hesap numarasına sahip olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Bu bilginin ardından IBAN numarası ile veya banka hesap numarası, şube kodu ile havale yapılabilmektedir. Banka havalesi ile sadece yurt içindeki hesaplara Türk Lirası cinsinden gönderim yapılabilir.

Banka Havalesi

banka

Banka havalesi yapmak için alıcının IBAN numarası veya şube ve hesap numarası, adı ve soyadı bilgilerine de ihtiyaç vardır. Ayrıca havale yapılacak banka bu işlem için kesinti yapıyorsa para transferinin yapılacağı vadesiz hesabın bakiyesi havale edilecek tutarı ve havale ücretini karşılamak için yeterli olması gereklidir.

Şube yoluyla havale yapmak için şubeye giderek yukarıda belirtilen alıcı bilgileri ve gönderilecek para tutarını içeren havale talimatını banka görevlisine vermeniz gerekiyor. Bankada sizden istenilen bilgileri verdikten sonra işlemi onaylamanız istenecektir. İşlem onayından sonra transfer etmek istediğiniz tutar alıcı hesaba anında ulaşacaktır.

PTT Havalesi

ptt

Eğer sizin veya alıcı kişinin banka hesabı yoksa veya yakınında banka yoksa PTT üzerinden de havale yapma imkanı bulunuyor. PTT  yoluyla yurt içi ve yurt dışındaki alıcılara havale gönderilebilir. PTT havalesi yapmak için en yakın PTT’ye giderek,  kendi bilgileriniz ile alıcının adı ve soyadı ve  adres bilgilerini havale formuna girerek veznedeki görevliye veriniz. Formda belirttiğiniz ücret tutarını da görevliye vererek gönderim işlemini onaylayın.

PTT havalelerinin alıcıya ulaşması banka havalesine göre daha uzun sürebilir. Ayrıca PTT havalesi banka havalesine göre daha pahalıdır.

PTT’de havale yaparken PTT hesap numarasına veya doğrudan kişi bilgilerini girerek gönderim yapabilirsiniz. PTT’de, yurtdışında belirli ülkelerde bulunan alıcılara posta havalesi veya EUROGIRO ve Western Union gibi uluslararası para transferi işlemiyle de para gönderilebilmektedir.

Havale ile EFT arasındaki fark

Banka hesap numaraları arasında para transferi yaparken en çok karıştırılan ve merak edilen konulardan biri de EFT ve Havale arasındaki farktır. Her ikisi de farklı bir işlem türü olan bu terimlerin arasındaki farkı ve detaylarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Aynı bankadaki başka bir hesaba para gönderme işlemine havale denir.
  • Farklı bankadaki başka bir hesaba para gönderme işlemine EFT denir.
  • Havale her gün, her saat yapılır
  • EFT sadece mesai saatleri içerisinde yapılır. (Mesai saati dışında yapılan transfer işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçer)

Havale ücretleri

Güncel havale ücretlerinde her bankanın işlem ücreti farklılık gösterebilmektedir. Havale ücretleri göndericinin vadesiz hesabından tahsil edilir. Maaş hesabı ve benzeri durumlarda bankaların sağladığı ayrıcalıklarla ücretsiz havale ve EFT işlemi de gerçekleşmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu