Sağlık

Kalp krizi belirtileri ve kalp krizini önleme yolları

Google News

Uzmanların belirttiğine göre kalp krizi gelmeden önce bazı belirtilerle kendini belli ediyor. Özellikle kalp krizi konusunda en çok kadınların risk altında olduğunun altını çizmek gerekir. Kalp krizi belirtileri daha çok göğüste ağrı şekilde ortaya çıkar. Bunun dışında kalp krizi sırasında pek çok belirti görülmekte. Ancak buradaki önemli nokta kriz sırasında kişinin bunun bilincinde olması. Göğüste yanma, aşarı terleme, yorgunluk hissi ve nefes almada zorluk çekme kalp krizi belirtileri olarak sıralanabilir. Aşağıdaki semptomları devamlı olarak gören kişilerin ise vakit kaybetmeden sağlık kuruşuna danışması tavsiye edilir. İşte en sık rastlanan kalp krizi belirtileri.

Kalp krizi sırasında pek çok belirti görülmekte. Ancak buradaki önemli nokta kriz sırasında kişinin bunun bilincinde olması. Göğüste yanma, aşarı terleme, yorgunluk hissi ve nefes almada zorluk çekme kalp krizi belirtileri olarak sıralanabilir.

Kalp krizi, dünyada en başta gelen ölüm sebeplerindendir.

Sık sık gelen yorgunluk hissi

Kalp krizi belirtileri

Gün içinde oluşan bitkinliğin nedenleri arasında dengesiz beslenme ve uykusuzluk bulunur. Ancak genel olarak bu tarz sorunlara sahip olduğunuzu düşünmüyorsanız, o zaman oluşan yorgunluğun nedenini biraz daha derin bir şekilde düşünmek gerekecektir. Büyük bir efor sarf edilmediği halde göğüs bölgesinde ansızın beliren ağrı, uykuda zorluk çekmek, spor sırasında hemen yorulmak vs. gibi durumlar kalp krizinin mutlaka önemsenmesi gereken belirtileri arasında sayılıyor.

Kalp krizi, kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması yüksek patolojik duruma denir.

Bazı bölgelerde beliren ağrılar

kalp krizini önleme yolları

Kalp krizi gelmeden önce kendisini iki kolda ağrı, gece uykudan uyandıran ağrılar, sırt üstünde ağrı şeklinde gösteriyor. Özellikle gün içinde yorgunluğa neden olmayacak bir iş yapılmadığında bile bu ağrılar sıklıkla ortaya çıkabiliyor.

Her 5 ani ölümün biri kalp krizinden dolayı gerçekleşmektedir. Kalp krizi yetişkinlerdeki ani ölümün başlıca nedenlerinden biridir.

Bulantı ve kusmalar

Öte yandan uzun zamandan beri devam eden nedensiz mide bulantısı ve buna eşlik eden kusmalarda aslında tehlike içinde olduğunu gösteren detaylar arasındadır. Bu tarz sorunları uzun zamandan beri yaşayan kişilerin ise bir önlem almak için mutlaka doktorun yolunu tutması tavsiye edilen durumlar arasındadır.

Kalp krizinin en önemli belirtisi

Kalp krizinde en önemli belirti göğüs ağrısıdır. Göğüs ortasındaki yanma veya baskı şeklinde ağır bir ağrı olur. Bu ağrı batıcı şekilde bir ağrı olmadığını özellikle vurgulamak gerekmektedir.

Söz konusu ağrı; sol kola, nadiren de olsa sağ kola geçer. Kolda uyuşma şeklinde de görülebilen bu durum vücutta terleme ile birlikte ortaya çıkar. Göğüs bölgesinde tam olarak yeri net olmayan sıkışma hissi veren bir ağrı olur, bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılır, ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez.

Ağrının süresi yarım saatten uzundur, soğuk terleme ve mide bulantısı vardır. Özellikle belirtmek gerekirse göğsünde şiddetli ağrı olan kişide eş zamanlı terleme de varsa bu kalp krizi belirtisi olabilir.

Kalp sağlığına iyi gelen besinler
İlginizi Çekebilir Kalp sağlığına iyi gelen besinler

Kalp krizini önleme yolları

kalp krizi

Göğüs Ağrısı: Kalp krizi geçiren kişinin göğsünde daha önce hiç yaşamadığı şekilde bir ağrı, yanma ve sıkışma hissedilir. Bu ağrı sol koldan aşağıya doğru inerek serçe parmağın ucuna kadar uzanan bir ağrıdır. Kalp krizi bazı durumlarda çok hızlı bir şekilde yaşanabilir. Böyle durumlarda önceden fark edilmesi mümkün değildir. Ancak bazen de çok yavaş bir şekilde ilerler. Böyle durumlarda ise kişi kriz geçirdiğinin farkına varabilir ve gerekli şekilde davranabilir.

Sigara ve Purodan Uzak Durmak: Kalp krizinin en büyük tetikleyicileri sigara ve puro gibi dumanlı maddelerdir. Daha önce kalp krizi geçirmiş olan bir kişinin buna rağmen sigara içmeye devam etmesi olası bir ikinci kalp krizi ihtimalini de iki üç kat arttıracaktır. Normal hayatta çok daha hareketli faal olunmalıdır. Bunun için de elbette spor yapılması gerekmekte.

Kalp krizi geçirdiğini anlayan bir kişinin ilk yapması gereken bir yere oturması ve dinlenmesidir. Ferahlama ihtiyacı olacağından düğmelerinizi açmaya çalışın. Yapabiliyorsanız zaman kaybetmeden ambulans çağırın. Burun deliklerinizi kapatıp öksürün. Bu sayede kan akışını hızlandırmış olursunuz. Yapabiliyorsanız yakınınızda bulunan pencere ve kapıları açın.

Eğer araba kullanırken krize yakalandıysanız aracı kullanma konusunda ısrar etmeyin. Hemen sağa çekin ve durun.

Elbette kalp krizi her kişi de aynı şekilde görülmez. Eğer bu konuda biraz şanslıysanız bilinciniz açık kalır. Bu durum tamamen beyne giden kan ile ilgili. Kalp krizi genellikle vücudun her bölgesine eşit derece kan gitmemesinden kaynaklanır. Eğer kan beyne yeterli derecede gitmiyorsa o zaman kriz geçiren kişi bilincini kaybedebilir. Böyle durumlarda kalp krizi geçiren kişinin yapacağı pek fazla bir şey yoktur. Böyle bir durumda yanında bir kişi varsa müdahale etme görevi tamamen ona düşmektedir. Kriz geçirirken bilincini kaybetmeyenler kaybedenlere göre çok şanslılar. Bilincini kaybedenler eğer ayaktalarsa yere düşüp başka yaralanmalarla da karşılaşabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu