EdebiyatYaşam

Türk Edebiyatının Ölümsüz Şairi: Nâzım Hikmet

Google News

Güzel yüzlü şair olarak da anılan Nazım Hikmet Ran 20 Kasım 1901 yılında Selanik’te dünyaya geldi. Ailesi tarafından 17 Ocak 1902 de nüfusa geçirildi. Ortaokulu Galatasaray Sultanisi’nde okumuş daha sonra Heybeliada Bahriye Mektebine başlamıştır. 1913 yılında yazdığı ilk şiir olan Feryad-ı Vatan’ı kaleme almıştır.

Nâzım Hikmet Ran

Özgürlükçü, çağdaş Türk tarihinin gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden biridir. Şiir, roman, masal, oyun gibi birçok alanda eserler vermiştir. Bıraktığı eserler günümüzde hala daha popülerliğini sürdürmektedir. Sanat hayatının yanında hareketli siyasi bir hayatı da vardır.

Kurtuluş Savaşı’nda savaşmak için Anadolu’ ya gitmiştir. Nazım Hikmet Anadolu’ya geçtiği dönemlerde gördükleri karşısında şaşırmış, fark etmediği birçok gerçeklerle yüzleşmiştir. Davranışları doğrultusunda ordudan uzaklaştırılmıştır. Bu sırada hece ve aruzla bir yere varamayacağını, ona yetmeyeceğini açıklamış, farklı bir şiir anlayışına yönelmiştir.

Nazım Hikmet’in  edebiyat eğitimi oldukça iyidir. Kaliteli edebiyat eğitimi onu öğretmen yapmıştır. Bolu’ya atanarak öğretmenlik deneyimini gerçekleştirmiştir. Fakat öğretmenliğin ona göre olmadığını düşünerek Moskova’ya gitmiş orada siyasal bilimler ve iktisat okumuştur.

Bir neslin üstadı: Necip Fazıl Kısakürek
İlginizi Çekebilir Bir neslin üstadı: Necip Fazıl Kısakürek

Nazım Hikmet ve Piraye Hanım

Nazım Hikmet, büyük aşkı olan Piraye ile evlenme kararı almıştır. Fakat siyaset hayatı yüzünden birçok defa cezaevine girmiştir. Tutuklanmalarla aksayan evlilikleri sonunda 31 Ocak 1935 yılında gerçekleşmiştir. Nazım Hikmet Piraye’ye birçok eser yazmış, ona olan aşkını eserlere dönüştürmüştür.

Yayınladığı şiirler yüzünden birçok defa tutuklanması talep edilmiş, hapisle cezalandırılmıştır. Aydınlık isimli dergide yayınlanan şiirleri yüzünde 15 yıla kadar hapsi istenmiştir. Bu yüzden Moskova’ya geri dönmüştür. 1928 yılında çıkan afla Türkiye’ye geri dönmüştür. Resimli Ay dergisiyle tanınmıştır.

On yıl sonra yayınladığı şiirler yüzünden 1938 yılında yeniden hapsi istenmiştir. 28 yıl cezaya çarptırılan Nazım Hikmet Çankırı, Bursa, İstanbul cezaevlerinde yatmış 1950 de çıkan afla affedilmiştir.

Piraye ile boşana Nazım Hikmet, hapis yattığı yıllarda sürekli ziyarete gelen dayısının kızı Münevvere aşık olur ve onunla evlenir.

Canına kastedileceği düşüncesiyle tekrardan Moskova’ya kaçmış ve Türkiye vatandaşlığından çıkarılmıştır. Polonya vatandaşlığına geçerek Borzecki soyadını almıştır. 1963 yılında kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yummuştur. 5 Ocak 2009 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye vatandaşlığı iade edilmiştir.

Ölümünden 2 yıl sonra 1965 yılında değeri anlaşılan Nazım Hikmet’in eserleri ülkemizde önem kazanmıştır. Yaşamının büyük bir kısmını hapiste geçirmesine rağmen birçok eseri ödül almış, güçlü, yetenekli şairlerimizden biridir Nazım Hikmet Ran.

Ünlü şair ve yazarların doğum ve ölüm tarihleri
İlginizi Çekebilir Ünlü şair ve yazarların doğum ve ölüm tarihleri

Nazım Hikmet’in vefatı

Nazım Hikmet Ran ne zaman vefat etti? Nazım Hikmet Ran nerede öldü? Nazım Hikmet’in ölüm tarihi en çok merak edilen konulardan biridir. Türk edebiyatının en önemli şair ve yazarlarından biri olan Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 tarihinde Moskova, Rusya’da hayatını kaybetmiştir. Nazım Hikmet’in kabri ise Novodeviçi Mezarlığı, Moskova, Rusya’da bulunur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu