Sağlık

Bayılmalarda ilk yardım nasıl yapılır?

Google News

Bayılma olayına sebep olabilecek birçok farklı etmen vardır. Fakat önemli olan böyle bir durumla karşılaşıldığında, bayılmalarda ilk yardım kısaca nasıl yapılmalı onu iyi bilmek gerekir. Bayılma nasıl olur diye merak edenler için ise şu kısa açıklamayı yapabiliriz; Bayılma yada diğer adıyla baygınlık birçok farklı nedenlerden dolayı beyne giden kan akışındaki azalma sonucu oluşan kısa süreli ve geçici bilinç kaybı olarak adlandırılan bir durumdur. Canlıların beyni vücutta dolaşan kandaki oksijenin %30 kadarını tek başına kullanmaktadır.

Peki bayılmalar sıklıkla neyden kaynaklanır şeklindeki sorulara verilecek genel cevap şu olmaktadır. Korku, her tür fobi, heyecan, aşırı sıcak, uzun süre ayakta kalkmak ya da uzun süre uyuduktan sonra birden kalkmak ya da açlık gibi etmenleri saymak bu soruya cevap olarak mümkündür.

Bayılma aslında birden olmaz, bazı belirtilerle birlikte gelmektedir. Mesela bayılma olayından önce; baygınlık hissi, baş dönmesi, hızlı ve zayıf nabız atışı, yüzde solukluk, üşüme veya terleme ya da bilinç bulanıklığı gibi ön belirtileri olmaktadır.

Bayılmalarda ilk yardım

Bayılmalarda ilk yardım yapılması çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden yanınızda birisi bayıldığında ilk yapmanız gerekenleri sizler için madde madde sıraladık.

  • İlk olarak bayılan kişi sırt üstü yatırılmalı ve ayakları hemen hemen 30 cm kadar yukarı kaldırılmalıdır.
  • Bayılan kişinin öncelikle vücudunu sıkan giysileri varsa gevşetilir ve rahatlaması sağlanmalıdır.
  • Bayılan kişinin kendini iyi hissetmesi sağlanana kadar bu pozisyonda dinlenmesi ve kendine gelmesi sağlanmalıdır.
  • Uygun yatırma ve rahatlatma işlemleri sonrasında bayılan kişinin nefes alıp vermesi kolaylaştırılarak solunum açıklığı sağlanmalıdır.
  • Şayet bayılan kişi kusuyorsa, kusmuğu nefes borusuna kaçmasın diye yan pozisyonda yatırılmalı ve bu şekilde rahatlaması sağlanmalıdır.
  • Yine bu tarz bayılmalarda ilk yardım olarak, bayılan kişinin etrafına toplanan fazla kalabalık dağıtılmalı ve rahatlaması sağlanmalıdır.
  • Bayılan kişi eğer kapalı bir ortamda ise camlar açılmalı ve bulunduğu ortam en kısa sürede havalandırılmalıdır.
  • Ortalama 5-10 dakika kadar bayılan kişinin yattığı pozisyonda kendine gelmesi beklenmeli ve öncesinde kendi başına bırakılmamalıdır.
  • Hastamız kedine gelince hemen acil servisten tıbbı yardım istemeli ve hastaneye sevk edilmesi sağlanmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu