Sağlık

Bronşit nedir, nasıl tedavi edilir?

Google News

Bronşit, obsesif ağrılı öksürük ile kendini gösteren, bronşların mukoza zarının iltihaplanmasıdır. Bronşiti olan kişiler sıklıkla renksiz hale gelebilecek kalınlaşmış mukustan öksürürler.

Bronşlar virüslerin, ikincil enfeksiyöz lezyonların, toksik maddelerin, tozun, amonyağın, dumanın ve pulmoner sistem hastalıklarının etkisi altında iltihaplanır. Bu hastalık, yaşlılar, sigara içenler ve kronik kalp ve akciğer patolojileri olan kişiler için daha tehlikelidir. Hastalık kronik ve akut şeklinde ikiye ayrılır. Bu formların semptomatolojisi biraz farklıdır.

Bronşit ne demek?

Kelime anlamı olarak bronşit,akciğerlerde bulunan ve bronşiol olarak adlandırılan küçük hava keseciklerinde enfeksiyon varlığı olarak tanımlanabilir.

Bronşit çeşitleri

Bronşit çeşitleri akut bronşit ve kronik bronşit olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bronşit türleri ve detaylarını ise ela alacak olursak;

Akut bronşit

Akut form çoğu durumda kışın gelişir ve ilk belirtilere göre soğuk algınlığı gibidir. Hastalığın başında öksürük kuru, daha sonra yavaş yavaş ıslanır. Balgam beyaz, sarı, bazen yeşilimsidir. Akut bronşite ateş eşlik eder ve en fazla üç hafta sürebilir.

Kronik bronşit

Kronik form periyodik alevlenmeler ile hastalığın uzun süren bir çeşididir. Bu tür hastalık sıklıkla sigara içenlerde gelişir. Kronik formda öksürüğün nedeni, bronşiyal mukozanın balgamının aşırı salgılanması ve akut veya enfeksiyöz bronşitte, solunum sisteminin enflamatuar sürecidir. Hastanın nefes darlığı varsa, tıkayıcı bir hastalık türü hakkında konuşabiliriz. Bronşit üç aydan uzun sürerse, kronik bronşit olarak tanımlanabilir.

Bulaşıcı mıdır?

sağlık doktor

Evet, bulaşıcı bir hastalıktır. Bu başkaları için tehlikeli demektir. Hapşırma veya öksürme ile bir kişi enfeksiyonu çevreye yayar. Bir hastayla konuşurken enfeksiyon oluşabilir. Yani, patojenlerinin havadan yayılması nedeniyle bulaşıcı bir hastalıktır.

Bronşit neden olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu bulaşıcı nitelikte bir hastalıktır. Sebep olan etkenleri bakteri (stafilokok, pnömokok ve streptokok), virüs (adenovirüs, grip virüsü ve parainfluenza, solunum sinsit virüsü, vb.) Ve klamidya ve miyoplazmalar gibi atipik temsilcilerdir. Nadir durumlarda, mantar bronşit nedeni olabilir. Hastalığın gelişimi, bağışıklık sisteminin aktivitesinde bir azalmaya katkıda bulunur. Risk bölgesi, 50 yaşın üzerindeki insanları, nikotin ve alkol bağımlılığı olan hastaları içerir.

Bronşit belirtileri

Akut veya kronik için belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Öksürük
  • Berrak, beyaz, sarımsı gri veya yeşil renkte olabilen mukus (balgam) üretimi – nadiren kanla lekelene bilir
  • Nefes darlığı
  • Hafif ateş ve titreme Yorgunluk
  • Göğüs rahatsızlığı

Akut bronşitiniz varsa, hafif bir baş ağrısı veya vücut ağrıları gibi soğuk algınlığı semptomlarınız olabilir. Bu semptomlar genellikle yaklaşık bir hafta içinde iyileşmekle birlikte, birkaç hafta boyunca süren titrek bir öksürük olabilir.

Kronik bronşit, en az üç ay süren ve ard arda en az iki yıl boyunca meydana gelen, yinelenen nöbetlerle birlikte öksürük olarak tanımlanabilir.

Kronik bronşitiniz varsa, öksürüğünüz veya diğer semptomlarınızın kötüleştiği dönemler olabilir. Bu zamanlarda, kronik bronşitin üzerinde akut bir enfeksiyon olabilir.

Bronşit tedavisi

Bronşit ile ilgili geniş bilgilerin yanı sıra bu hastalık nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir bunların üzerine de durabiliriz. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin antibiyotik kullanımı önerilmekle beraber, akut bronşitlerin bir kısmının virüsler nedeniyle kaynaklanması nedeniyle herhangi bir antibiyotiğe ihtiyaç duymadan iyileşebilmektedir. Yine de daha doğru sonuç için semptomların kontrol altına alınıp hastalığın ilerlememesi için bir takım tedaviler kullanılabilmektedir.

Bronşit tedavisi için genellikle bronşlar rahatlatıcı ve mukusun koyulaşmasını engelleyici ilaçlar içermektedir. Akut bronşitte bol su tüketimi ile alerjilere sebep olan veya bronşları tahriş edebilecek maddelerden uzak durmak tedavinin bir parçası olabilir.

Kronik bronşit hastalarında olan akut ataklarda ve ilave hastalığı, risk faktörleri bulunan ileri yaşlı hastalarda da antibiyotik tedavisi kullanılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu