Sağlık

Diş Eksikliğinin Zararları

Google News

Kişisel günlük sağlık bakımlarının en önemlisi olan diş bakımı, ciddiye alınmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açıyor. Özellikle sigara kullanan kişiler başta olmak üzere günde en az 3 kez dişleri fırçalamak gerekiyor. En önemlisi de şekerli gıdalar alındığında en kısa sürede diş fırçalamak gerekiyor. Aksi halde dişte çürüme ve sigaraya ve dişleri düzenlememeye bağlı olarak dişte sararma sorunu meydana geliyor.

Diş sağlığı ihmal edildiğinde çürükler ve çürümenin ilerisinde de dişte kırılmalar meydana geliyor. Daha da kötüsü çürüyen dişler, şiddetli diş ağrılarını da beraberinde getiriyor. Diş ağrısı, çürük veya farklı nedenlerle alınan dişler yerine yeni diş yapılmadığında diş eksikliği oluşuyor. Peki, diş eksikliğinin ağız ve diş sağlığı açısından son derece riskli olduğunu biliyor muydunuz?

Diş eksikliği

Günümüzde birçok kişi eksik diş ile diş yaptırmayı ihmal ederek hayatını idame ettirmeye çalışsa da bu durumun birçok olumsuz yanı bulunuyor. Ağızda diş ve çene estetiğinin bozulmasına kadar yol açan eksik dişler fonksiyon kaybı ve çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirerek hayatımızı zorlaştırıyor. İşte diş eksikliğinin en çok yol açtığı olumsuz yönler.

sağlık

Eksik dişler gülüşü bozuyor

Eksik diş görüntüsü diş yapısını bozduğu için gülüşü olumsuz etkileyip kişinin özgüveninin azalmasına neden oluyor. Ayrıca dudak ve yanakların çökmesine, yüzde daha yaşlı ve zayıf bir görüntü oluşmasına neden oluyor.

Eksik dişin yanında bulunan dişlerin devrilmesine, eksik diş bölgesine uzamasına ve buna bağlı olarak çiğneme fonksiyonunun azalmasına neden olmaktadır.

Eksik diş kilo aldırıyor

Kilo almadaki en önemli etkenlerden biri de yiyeceklerin iyi çiğnenmeden yutulmasıdır. Eksik diş olan kişilerde de iyi çiğnenmeden yutulan yiyecekler kilo alımına sebep olabiliyor.

Ayrıca eksik dişler nedeniyle çiğneme düzeni de değişiyor. Sağlıklı bir çiğneme ağızda çift taraflı olurken tek taraflı çiğneme ile çene eklemlerinde de sağlık durumları meydana geliyor.

Çürük ve ağrılar artıyor

Diş eksikliği sonrası komşu dişlerde kaymalar olduğundan dişlerde temizlik ve bakım zorlaşıyor, çürük ve diş eti iltihabı nedeniyle ağrı ve diğer dişleri kaybetme riski artıyor.

Çene kemiği ve çene sağlığı

Eksik diş olan yerde çiğneme işlemi olmadığı için çene kemiğinde rezorpsiyon adındaki incelme ve erimeler olmaktadır. Ayrıca diş eksiklikleri olunca diğer dişlerin arasının açılmasına ve dişlerin orta kısmı ile yüzün orta kısmı arasında uyumsuzluğa ve görüntü bozukluğu gibi görünümlere yol açılabiliyor.

Mide problemleri

Eksik diş nedeniyle yeterince çiğnemeden yutulan ve bunun sonucunda öğütülemeyen besinler, hazımsızlık, şişkinlik ayrıca gastrit ve ülser gibi mide problemlerine davetiye çıkarıyor. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı konusunda son derece dikkatli olmalı, diş bakımını aksatmadan yaparken günde en az 3 defa dişleri fırçalamaya özen göstermeliyiz.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
İlginizi Çekebilir Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sağlıklı dişler, mutlu gülüşler dileriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu