Sağlık

Kanserli hastalarda ağız ve diş sağlığı

Google News

Kanserli hastaların öncelikle kemoterapi tedavisine başlamadan önce ağız ve diş sağlığı bakımları için bir diş hekimliğine gözükmeleri gerekmektedir. Ağrıyan, sızlayan dişleri var ise tedavi edilmelidir. Eğer diş çekimi gerekliyse kemoterapi öncesi kan değerleri normal seviyedeyken diş çekimi gerçekleştirilmelidir. Kısacası her diş tedavisi mümkün olduğunca kemoterapiden önce gerçekleştirilmesi gerekir.

Kanser hastası kişilerde ağız sağlığı

diş doktoru

Hastaların ağız içi enfeksiyonlarından korunmaları için düzenli olarak ağız hijyeni alışkanlığı elde etmeleri için teşvik edilmelidir. Yemeklerden sonra yarın saat içerisinde dişler fırçalanmak üzere olduğu gibi günde 4-5 kez bu olayı tekrarlamak gerekir.

Diş fırçalama işlemi gerekten yumuşak olan kıllardan üretilmiş diş fırçaları ile yapılmalıdır. İçerisinde florür içeren diş macunları kullanmanın yanı sıra iki adet diş fırçası kullanılmalı ve ayrıca klorheksidinli ve hipokloritli solüsyonlar ile yıkanıp kurutulmalıdır.

Ağız duşları ve elektrikli diş fırçaları kanserli hastalara tavsiye edilmemektedir.

Hasta eğer ki diş ipi kullanıyorsa şeritli veya mumlu diş ipleri doktorlarca tavsiye edilmektedir. Eğer hasta diş ipi kullanmıyorsa ise kullanıma alıştırılmak için uygun bir zaman değildir.

Özellikle unutulmaması gerekiliyor ki kemoterapiden 7 veya 10 gün sonrasına kadar dişler fırçalanmamalıdır. Çünkü bu hassas dönemde diş eti kanamaları ve ağız içerisinde ki hassaslık oldukça fazladır. Diş fırçalamaları yerine ağız gargaraları ve ağız içi bakım suları önerilmektedir.

Kemoterapiden sonra gerçekleşen kusmaların ardından karbonatlı su ile gargara yapılması önerilmektedir.

Hasta kişi eğer diş fırçalarken midesi bulanıyorsa, ağız içerisini acıtıyorsa, dişleri sızlatıyorsa karbonatlı gargara yapması yeterlidir.

diş fırçalama

Kanser tedavisi sırasında mümkün olduğunca hatta mümkünse hareketli protez kullanmayınız.

Tedavi sonrasında ise dişler düzenli şekilde fırçalanmaya devam edilmelidir. Protezler her yemekten sonra ağız içerisinden çıkartılarak dezenfekte edilmelidir. Damağa tam olarak oturmayan total protezler kesinlikle kullanılmamalıdır. Protezler kullanılmadıkları süreçte temizleyici sıvılar içerisinde muhafaza edilmelidir.

Mantar gibi enfeksiyonu var ise tedavi sadece ağız içerisine değil protezlere de uygulanmalıdır.

Kurumaya karşı dudaklar sürekli nemli tutulmalıdır. Bunun için ise dudak yağları veya vazelin kullanılmalıdır.

Kolay yutmayı gerçekleştirmek için sulu yiyecekler tüketilmeli hatta günde en az 2 litre su tüketilmelidir.

Tahrişe sebebiyet verebilecek çok sıcak, çok soğuk, çok asitli içeceklerden uzak durulması gerekildiği gibi alkol ve tütün kullanımına da son verilmelidir.

– DPT. Esma Z.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu