Sağlık

Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler

Google News

Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı çok önemlidir. Bu nedenle diş nasıl fırçalanır, ağız bakımı nasıl yapılır, ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler nelerdir gibi sorularda bilgi sahibi olmak gerekir.

Diş İpi/Diş Fırçası Nasıl Kullanılır?

Diş fırçası yapısı gereği diş aralarına tam ulaşamadığı için bakteri plağının tümünü yok edemez. Bundan dolayı zor bölgedeki bakterileri temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Her öğünden sonra dişlerinizin arasında diş ipini kaydırarak yemek artıklarını çıkarabilirsiniz. Diş ipinin dikkatlice kullanılması ve diş etlerine zarar verecek hamleler yapılmaması önemlidir.

diş ipi

Bakteri plağını önlemek, temizlik, beyazlık ve diş minesinin korunması için iyi diş macunu seçmek gerekir. Mikro çiziklere yol açabilen, dişlerde istenmeyen leke oluşumu sağlayan diş macunu tercih edilmemelidir. Çocukların diş macunu kendi yaş grubuna göre alınmalıdır. Orta sertlikte olan diş fırçaları tercih edilmeli, yine çocuklarınki kendi yaş grubuna göre seçilmelidir. Bir fırçanın kullanım süresi 3-4 ay olmalıdır.

Ağız ve Diş Sağlığı 

diş doktoru

Her öğünden sonra ağız ve diş sağlığı bakımı için dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Yanınıza diş fırçası almayı unuttuğunuz vakitlerde ağzınızı tuzlu su ile çalkalayabilirsiniz. Çay ve kahve dişleri sararttığı için az tüketilmelidir. Diş macunu gereğinden fazla konmamalıdır. Kötü kokuların merkezi olan dilin en arkası iyice fırçalanmalıdır. Ağız kuruluğunda şekersiz ve naneli sakız çiğnenmesi uygun olur. Yılda 2 kez diş hekimine kontrole gidilmelidir. Ağız kuruluğu ve bakteri oluşumunu önlemek için yatmadan önce de dişler mutlaka fırçalanmalıdır.

Ağrılı Vakalarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

diş sağlığı

Dişin ağrıması durumunda üzerine aspirin konmamalıdır. Ağrı kesici ilaç oral yoldan alınmalıdır. Diş üzerine alkol ve kolonya basılmamalıdır. Bu maddeler ağrıyı geçirmediği gibi aksine iltihabın artmasına sebep olabilir. Dişin üzerine tütün gibi maddelerde konulmamalıdır.

Sağlıklı bir yaşam için ağız ve diş sağlığı konusunda doğru beslenmek, yanlış uygulamalardan kaçınmak ve düzenli olarak yapılan kontroller büyük önem taşır unutmayın. Ağız ve diş sağlığı çocukluk yaşında başlamalı, fazla diş macunu kullanılmamalı, dişin fırçalama süresinin ve etkinliğinin iyi bilinmesi gerekir.

Bir ömür boyu sağlıklı dişler ve gülüşler herkesin isteğidir…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu