Sağlık

Pedodonti bölümü hakkında merak edilenler

Google News

Pedodonti Latin kökenli bir kelime olup “çocuk dişleri” anlamına gelir. 0 ila 13 yaş arasında ki çocukların dişleriyle ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş hekimliğin de yaşa bağlı olarak çalışan tek bölüm pedodonti bölümüdür. Pedodontistler daimi dişlenme tamamlanıncaya kadar çocuk hastalarımızda; bebeklikten ergenlik dönemine kadar çocukların dişlerinde öncelikle koruyucu diş hekimliği veren ve meydana gelen diş hastalıklarını tedavisiyle ilgilenen kişidir. Ayrıca pedodontistler diş hekimliğinin ardından “pedodonti” dalını seçerek dalını geliştiren kişilerdir.

Süt dişi nedir?

diş doktoru

Süt dişleri toplam 20 tanedir. Çocukların beslenmesini sağlar, ayrıca  konuşma düzgünlüğünü de sağlar. Süt dişleri ileride yerini bırakacakları  daimi dişler için önemlidir. Onların kaplayacakları alanı kapsamaktadırlar. Pedodonti bölümünün birinci amacı çocuk hastalarımız da ki diş ile ilgili tüm sorunlara çare bulup onları çürüksüz dişlerle geleceğe hazırlamaktır.

Fissür örtücü nedir?

2 yaşını dolduran çocuklara uygulanan bir tedavidir. Daimi dişlerin çiğneme yüzeyleri oluklu ve çürümeye en meyilli bölgelerdir. Bu fissürleri (olukları) kapatıp, bakterilerin buralara yer edinmesini engelleyen ve dişlerin çürümesini engelleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Hiçbir zararı bulunmamaktadır. Altı ayda bir kontrol edilmesi gereklidir.

Fluorid uygulamaları nedir?

Öncelikle florun ne olduğunu açıklamak istiyorum.

Flor; dişlerin yapısını ve mine tabakasını güçlendiren bir maddedir. 3 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. Çocuklarda dişler ilk sürülmeye başladıkların da dişin minesi tam olarak gelişmediğinden kırılgan bir yapıdadır, çürüğe karşı dirençsiz ve güçsüzdür. Flor diş minesini güçlendiren, direncini çürümelere karşı arttıran, asit saldırılarını önleyen bir yöntemdir. Yüzeysel olarak uygulanan bu yöntem sadece pedodontiler tarafından uygulanmaktadır ve altı ayda bir yüzeysel olarak yenilenmelidir. Ayrıca flor uygulamaları 2 çeşittir.

Tropikal ve sistemik olarak ayrılmışlardır. Sistematik uygulamanın, tropikal uygulama kadar etkili olmadığı klinik olarak test edilmiştir. Fluorid uygulaması yapılmadan öncesinde 60 dakika bir şey yenilip içilmemesi gerektiğinden dolayı çocuklara su içirilir. Sonrasında dişler hava yardımı ile kurutularak alt ve üst dişlere sırası ile flor cilası sürülür. Arta kalanlar ise vakum sayesinde çekilir.Diş yüzeylerinde ki çürükleri engellediği klinik olarak test edildiği gözlemlenmiştir. Çürük riski fazla olan bireylerde 4 ayda bir, ağız bakım hijyeni yeterli seviyede olan bireylerde 6 ayda bir uygulanmalıdır.

Diş çürükleri

Diş üzerinde ki bakterilerin yeterince temizlenmediği durumlarda diş dokularının yıkımıyla başlayan bir hastalıktır. Çocuklarda genellikle erken dönemlerde meydana gelmektedir.

Diş travmaları

Çocukluk döneminde dişlerde travmatik yaralanmalar meydana sıklıkla gelmektedir. Çocuğun yaşı, travmanın derecesi, dişin bölgesi, ve hangi dokularla ilgisi olduğuna göre tedavi yöntemi değişmektedir.

Yer tutucular

Erken süt dişlerinin kayıplarıyla daimi dişlerin yerini korumak amacıyla takılan aparatlardır. Komşu yan dişlerin çekimden sonra boşluğa hareket etmelerini ve bu yolla gömük olan dişlerin başka yerden çıkmasını engelleyen kısacası ileri de ordodontik bozuklukların yaşanmasını engelleyen bir tedavi yöntemidir. Hekim ile uyumlu çocuklara klinik ortamın da uygulanırken, zihinsel engelli olan çocukların tedavisi ise sedasyon uygulanarak anestezi uygulanarak gerçekleşmektedir.

Pedodontinin ilgilendiği alanlar

Koruyucu diş tedavileri uygulanmaktadır. (Fluorid uygulaması, yer tutucular, diş çürükleri, diş tedavileri)

  • Çocukların beslenme alışkanlığını düzenlemek.
  • Ortodontik tedavilerin önüne geçmek.
  • Sağlıklı beslenme eğitimleri.
  • Çocukların süt dişlerinde ki ve genç daimi dişlerinde ki kanal tedavilerini gerçekleştirmek.
  • Çocuklarda ki kalıtımsal olarak meydana çıkan sorunların giderilmesi.
  • Çocukların dişlerinde ki çürüklere bağlı olarak ortaya çıkmış olan diş dokularında ki kayıpların kron kaplamalarla tedavisini gerçekleştirir.
  • Çocuklarda ki diş eti hastalıklarının tedavisini gerçekleştirir.
  • Çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma olarak bilinen bruksizmin tedavisinde yapılan gece plağı uygulamasını gerçekleştirmek.
  • Çocuklarda zorunlu olarak çekim gerektiren durumlardan sonra diş kaymalarını engelleyen tutucuların yerleştirilmesi.

-DPT. Esma Z.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu