Sağlık

Aft Hakkında Merak Edilenler ve Tedavi Yöntemleri

Google News

Aft olarak adlandırılan, ağız içerisindeki beyaz yaralar dilde, diş etinde, yanakta ve damakta oluşum göstermektedir. Ağızda oluşan bu aft yaraları insana çok acı ve sancı vermekte olup özellikle yemek yeme esnasında en rahatsız edici ağız hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkar. Peki aft yaraları neden çıkar? Neler aft oluşumunu hızlandırır? Aft ne kadar sürede iyileşir? Aft tedavisi nasıl yapılır gibi soruların yanıtını merak edenler için ele aldık.

Aft neden çıkar?

Aslında kişinin sağlıksız beslenmesi, sindirim sisteminin bozulması birçok hastalığın altında yatan nedenlerdir. Kişinin sürekli antibiyotik kullanması böbreklere ve yararlı metobolizmalara zarar vermektedir. Kişi kendine bakım yapmadığı sürece aft oluşumu hızlandıracaktır. Aft oluşumuna neden olan diğer etmenler ise şöyle;

Stres: Çağımızda birçok hastalığın nedeni olan stres,  vücut direncinin zayıflamasına neden olur ve vücut direnci zayıflayan kişide aft yarası çıkma ihtimali artar.

Yiyecekler: Aft çıkmasının en belirgin nedenlerinden biri de vitamin eksikliğidir. Yediğimiz yiyeceklerin sıcaklık soğukluğu, sertliği ve yumuşaklığı da aft oluşumunu tetikleyebilir. Aşırı tuzlu yemek, c vitaminli ürünleri bol tüketmek, b12 vitamin eksikliği aft oluşumuna neden olabilir.

Diş macunu: diş macununun köpürmesi için kullanılan sodyum lauryl sülfat yine aft oluşumunun sebeplerindendir. Diş macunu seçerken bu maddenin en az olandan seçmeye dikkat edelim.

aft hastalığı

Aft nasıl geçer?

Genellikle bu yaralar bir hafta içinde kendi kendine geçmektedir. Doktora başvurduğunuzda size antibiyotik ya da ağız içi gargara vererek yara iyileşmesini hızlandıracaktır.

Yine bir başka yöntem olarak aft yarasına tuz basmak ya da tuzlu su ile gargara yapmakta yara iyileşme sürecinde etkili olacaktır.

Misvak kullanımı da yaraya iyi gelecektir, çünkü misvağın ağız asitlik derecesi ile aynı asitlik derecesine sahip olması aft oluşumunu engellemektedir.

Aft ilacı

Aft yarası çıkması durumunda ilaç almadan önce özellikle belirtmek gerekirse, mutlaka doktor tavsiyesiyle ilaç alınız. Aşağıdaki evde doğal yöntemlerle aft geçirme karışımlarını deneyebilir veya afta iyi gelen en çok tavsiye edilen ilaçları inceleyebilirsiniz.

Aft hastalığına karşı evde yapılabilecek tedavi yöntemleri:

  • Zeytin yaprağı çiğneyin, hızlı etki göstermese de iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
  • Tuzlu su ile gargara yapın.
  • Ayva kompostusu da aftı daha hızlı geçirmenize yardımcı olur.
  • 250 gr Kuru üzüm, 50 gr Anason, 50 gr Mayana ve 500 gr Bal ile karışım yaparak yemeklerden sonra aft olan kısımlara krem gibi sürün.
  • 50 gr ekşi nar suyu ve 100 gr balla karıştırılıp aft olan kısımlara tok karnına sürün.

Aft için hangi ilaç kullanılmalı?

Ağız içi yara tedavisinde yani AFT tedavisinde kullanılan ve en etkili ilaç ORALMEDIC isimli ilaçtır. Eczanelerde bulabileceğiniz bu ilaç doğrudan aft olan bölgeye uygulanıyor. İlk başta dayanılması güç bir acı verse de etkisini anında göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu