Sağlık

Diş tedavisinde kron ve köprü

Google News

Kron ve köprüler bunların her ikisi de her gün takılıp çıkarılan sabit protezlerin aksine mevcut diş veyahut implantın üzerine yapıştırılır ve sadece diş hekiminiz tarafından takılıp çıkarılabilir. Diş tedavisinde uygulanan kron ve köprü hakkında merak edilenlere gelin birlikte bakalım.

Kronların işlevi

diş doktoru

Hasar görmüş, estetik açısından tamamen yitirmiş olan dişlerin tamamını kaplamak için kullanılır. Hasar görmesinin dışında ise görünümün estetikliğini, kron görünümünün eşitliğini, hizasını düzeltmek için kullanılır. Porselen ve seramik kronlar dişinizin doğal renginde protez laboratuvarlarında üretilebilmektedir. Kron da kullanılabilecek malzemeler:  Altın ve metal alaşımları, akrilik veya seramik kullanılabilir. Bu alaşımlar güçlü ve dayanıklı alt yapıya dayandığı için arka dişlere kullanılır. Güçlü olmasından dolayı daha çok metal alaşımlılar kullanılır.

Kron kullanılmasını gerektiren durumlar

  • Kanal tedavisi gören dişin kaplanması gerekebilir.
  • Rengi ve şekli bozulmuş dişleri kaplamak için.
  • Dolgu yapmak için dişte yeterli alan kalmadığında dolgu yerine kullanılabilir.
  • Zayıflamış ve kırılmak üzere olan dişleri güçlendirmek için kullanılır.
  • Diş implantını kapatmak için.
  • Kırık dişi onarmak için.

Köprü nedir?

Bir yada birden fazla eksik dişiniz varsa eğer köprü önerilebilir. Eksik olan boşluklar dişlerin yapısını bozarak kaymasına sebep olabilir. Dişlerde oluşan bu dengesizlik diş etlerinde de hastalıklara yol açacaktır. Köprüler eksik dişleri tamamlar ve implantların üstüne yapıştırılmaktadır.

Köprü kullanılmasını gerektiren durumlar

  • Estetik görünümü sağlamak.
  • Kaybedilen işlevi geri kazandırmak

Metal destekli kron ve köprü protezler

diş ağrısı

Geçmişte metal alaşımlar sağlamlığı artırmak için porselene destek olarak kullanılıyordu. Metal alaşım, porselenin yeterli alanlara ulaşamadığı bölgelerde estetik olmayan görüntüsünün yanında hijyen ve alerji  sebebiyetine de neden vermektedir. Bu yüzden günümüzde estetik görüntüsünün kayıp olmaması için porselenin alt yapısında kullanılmaktadır.

Zirkonyum alt yapılar

Zirkonyum metale bakaraktan daha kuvvetli ve sağlamdır. Arka dişler için en ideal olanları da hali ile zirkonyumdur. Son birkaç yıldır bilgisayar destekli protez yapımı laboratuarlarda daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Aynı zamanda zirkonyum ve metal yapılı kron ve köprü protezleri içinde başarı göstermiştir. Klasik metal köprü protezlerinin kullanımı azalmış dişin doğal renginde, estetik protez üretimi başlamıştır. Her türlü protez yapımında metal içermeyen restorasyonların yapılabilmesi de mümkün olmaya başlamıştır.

Estetik görünen dişler toplumda ki özgüvenimizi de artırmaktadır. Güzel dişler, sosyal ilişkilerin kurulmasında anahtar niteliği taşımaktadır. Kusursuz bir gülüş başarılı bir meslek hayatı,  bedensel sağlığın ve etkin sosyal çevre kazanılmasının öncüsüdür. Son zamanlarda aranılan kusursuz dişler tam protezlerlerin tam seramik kullanılarak yapımına geçilmesini öngörmüştür.

Tam seramiklerin avantajları

  • Yüksek doku uyumu sayesinde
  • Genel olarak bilgisayar ortamında üretildiği için daha güvenilir ve daha kolaydır.
  • Metal alt yapının kullanılmaması nedeniyle alerjik ve hijyenik özellikler ortadan kalkmıştır.
  • Dokusu tüm dokularla uyumlu olduğu için restoratif materyaller içinde en iyi alternatiftir.
Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler
İlginizi Çekebilir Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenler

Kron ve köprülerin bakımı nasıl yapılır?

Protezler ne kadar bakımlı olursa protezin ömrü o kadar. Protezdeki destek dişlerin etrafı gerçekten güzel ve temiz fırçalanmalıdır. Kronların kırılmasını önlemek için sert yiyecekleri ve nesneleri çiğnememek gerekmektedir. Yine de düzenli bir şekilde diş hekiminizin kontrolüne gitmelisiniz.

-DPT. Esma Z.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu