Sağlık

İsilik Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Google News

Genelde yaz aylarında sıcaklardan kaynaklı olarak ortaya çıkan isilik; ter kanallarının kapanması sonrasında ortaya çıkan bir rahatsızlık türü olarak görülmektedir. Güneş gören vücut uzuvlarında ortaya çıkan isilik kırmızı şekillerde ortaya çıkmakla beraber aynı zamanda da kabarcık halinde de yer almaktadır.

Su dolu kabarcıklar sürekli olarak kaşıntı durumunu da ortaya koymakta olup; genel olarak sarışın ve açık renkli insanları etkileyen bir rahatsızlık olarak ifade edilmektedir. Üç dört güne kendiliğinden kaybolsa da tekrarlama şansı oldukça yüksek olarak da ifade edilen isilik yaz aylarının en rahatsızlık verici hastalığı olarak da değerlendirilmektedir.

Bebeklerde isilik

Bebeklerde isilik rahatsızlığı, kızarma ve kırmızı döküntüler olarak görülebilir. Sıcak havalarda kaşınma, iğnelenme ve karıncalanmaya neden olur. İsilik bebeklerde, ter bezleri henüz gelişmediği için daha sık görülür.

Bebeklerde isilik neden olur

Aşağıdaki nedenlerden herhangi biri veya birkaçı bebeklerde daha fazla isilik ile karşılaşılmasına neden olmaktadır.

  • Bebeğinin cildinin yetişkinlere göre hassas olması
  • Hava sıcaklıklarının fazla olması
  • Bebeği aşırı terleyecek, bunalacak şekilde fazlasıyla kalın giydirmeniz
  • Onu sık sık yıkamamanız isilik sorununa yol açar

İsilik neden olur?

İsilik genelde kış aylarında kalın ya da sıkı bir giyimi tercih etmekten kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda da havasız ve sıcak ortamlarda uzun süre boyunca kalmak da isilik hastalığına davetiye çıkarmaktadır. İsilik oluşumu dahilinde vücudun sürekli olarak temizlenmesi engel teşkil edecek evrede yer alarak bu dönemde günlük duş sürecine dahil olmak da gerekecektir.

Rahatsızlık verici türde giyilen kıyafetlerden temelli olarak ortaya çıkan isilik; bu aşamada da istenmeyen sonuçlar ortaya koyabilmektedir. Devamlı olarak kaşınması halinde kabukların altındaki derinin enfeksiyon kapması söz konusu olabilmektedir. Buna bağlı olarak da daha ciddi deri rahatsızlıklarının ortaya çıkması durumu da söz konusu olarak ifade edilebilmektedir.

İsilik tedavisi

İsilik kendiliğinden 3 ya da 4 gün içerisinde geçen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. İsilik tedavisi esnasında kullanılacak olan merhem ya da losyonlar bu süreci hızlandıran ilaçlar olarak öne çıkmaktadır. İsilik rahatsızlığında kullanılacak olan bu tip ilaçların doktorlar tarafından verilmesi önemle tavsiye edilmektedir.

Merhem ya da losyonların yanında isilik tedavisi kapsamında tercih edilecek en doğal yöntem olarak deniz suyu da görülebilecektir. Deniz suyunun steril olması da kullanılmadan önce test edilmesi gereken bir unsur olarak görülmekte olup; herhangi bir deniz suyunun kullanılmasının da başka hastalıklara davetiye çıkarma konusunda temel nedenler arasında da yer alabilmektedir. Bu yüzden de bu konuda fazlasıyla dikkatli olmak da gerekecektir.

İsilik nasıl geçer?

Sayfada paylaşılan bilgiler ve tedaviye ilişkin yazılanlar gözlemler üzerine yazılmış “tavsiyelerdir”. İleri düzeydeki isilik sorunlarında ve emin olunmayan durumlarda mutlaka hekime başvurmanız önerilmektedir.

  • Bebeğini hava sıcaklığına uygun kıyafetler tercih edilmelidir.
  • Yumuşatıcı kullanmayın, çamaşırları mutlaka ütüleyin.
  • Yün veya sentetik kumaşları doğrudan bebeğinin cildine temas ettirmeyin.
  • Sıcak günlerde bebeğinizi sık sık yıkayın. Soğuk havalarda haftada ortalama 1-2 kez banyo yaptırın.
  • Bebeğinin oda sıcaklığı kışın dahi 23-24 dereceden fazla olmamalı, bu sıcaklık dengesini yakalayın. Odaları sık sık havalandırın.
  • Bebeğinin çamaşırlarını yıkadığınız deterjanda parfüm ve koruyucu madde olmamasına dikkat edin. Hatta direkt sabun tozu ile çamaşırlarını yıkasanız daha garanti olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu