Sağlık

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Google News

Tükenmişlik sendromu,  kişide meydana gelen güçte azalma, başarısız olma, yıpranmak, ve gerçekleştiremediği istekler sonucunda duygusal çöküşe geçildiği duruma verilen addır. Bu sendrom 3 aşamadan oluşmaktadır bunlar; Kişisel başarı, duyarsızlaşma ve duygusal tükenmedir.

Tükenmişlik sendromuna yakalanan kişilere teşhis koymak için bu 3 aşamadan yararlanılmaktadır. MBI yani Maslach Tükenmişlik Ölçeğini geliştiren Christina Maslach tarafından “İşi yüzünden insanlarla sık ilişki içerisinde olan insanlarda hakim olan duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı hissi” olarak tanımlanmıştır.

Bir tanım daha yapacak olursan bu sendrom, fiziksel yorgunluk, uzun süreli yorgunluk ve çaresizlik, umutsuzluk duygularının insan hayatına yansımasıyla oluşmaktadır. Kişi günlük iş ve yaşantısı yüzünden tükenmişlik sendromu nedir belirtileri gösterebilir.

Yoğun iş temposu, ailevi sorunlar, arkadaşlık ilişkileri bunu fazlaca tetiklemektedir. Bunların hepsi birleştiğinde ortaya stres çıkar ve kişi bunları düşünmekten, bunlarla uğraşmaktan dolayı kendini salar.

Sendrom sonucu oluşabilecek durumlar

Kişi bu sendroma yakalandıktan sonra fazla alkol tüketimi, hareket etme isteği yok denilecek kadar az seviyede yorgunluk hissi, yapacağı işlere olumsuz bir şekilde yaklaşma, güvensizlik, depresyon gibi belirtiler görülmektedir.

Bunun yanında kişisel bozukluklar, uyum sağlama sıkıntı etkilerini unutmamak gerekmekte. Eğer çevrenizde bu hareketleri sergileyen kişiler varsa biraz daha anlayışlı olmalısınız. Çünkü ani tepkiler, sert tepkiler verebilmektedirler.

Yaşadıkları yoğun baskı ve stres onları daha sinirli bir birey haline getirmektedir.

Tükenmişlik sendromu tedavisi

Tükenmişlik sendromu önlenmesi için sadece bireyin kendisine değil, çevresindeki insanlara da büyük bir görev düşmektedir. Öncelikle kişinin neden bu sendroma yakalandığını tespit etmek işimizi daha da kolaylaştıracaktır.

Tedavi yolunun belirlenmesi ve toplumun o kişiye karşı hangi konuda nasıl yaklaşacağını daha iyi bilebiliriz. Örneğin yeni bir işe başlayacağı zaman, tecrübeli kişiler tarafından işinde göreceği stresi ona anlatmalıdır.

İş ile ilgili ileride karşılaşacağı sorunları anlatarak sendroma yakalanan kişiyi önceden uyarıp üzerine düşen görevi kolay bir şekilde yapabilir. Tedavi olarak ise kişinin 2-3 haftalık her şeyi geride bıraktığı  tatiller, iyi arkadaşlar onu rahatlatacaktır. En önemli sorun ise uyku sorununu doktor yardımı ile çözmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu